İsmet Kaptan Mahallesi 1372 Sokak
Konak / İZMİR
0 (232) 441 2708
info@besacevre.com

Sürdürülebilirlik Raporu

Sürdürebilirlik, devamlı olarak var olabilme olarak tanımlanabilir. Son yüzyıldaki hızlı teknolojik ve endüstriyel ilerlemeler ile doğadan kopan insanoğlunun çokça dillendirdiği bir kavram olarak hayatımızda yerini alan sürdürülebilirlik için; insanın doğal kapasitesine göre yaşayabilmesi diyebiliriz. Yani sürdürülebilirlik kısaca; insanoğlunun, sahip olunan doğal kaynakların devamlılığını sağlayarak dengeli ve doğa dostu bir düzen inşa edilebilmesidir aslında.

Şirket ve ülkelerin ekonomik politikaları yüzünden doğa, çevre ve dünya için sosyopolitik önlemler alınmalı, sürdürülebilirlik kavramı üzerine bireysel olarak bilinçlendirilmeler başlanmalıdır. Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu (WCED), 1987 yılındayken sürdürülebilirliğin açıklamasını “gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini riske atmadan, bugünün ihtiyaçları için yapılması gereken çalışmalar” olarak yapmıştır.

Sürdürülebilirlik raporu nedir?

Sürdürülebilirlik raporu kurumlar için hazırlanan raporlardır. Sürdürülebilirlik raporlarına geçmeden önce kurumsal sürdürülebilirliğin tanımını ve içeriğini anlatmak gerekir. Kurumsal sürdürülebilirlik, şirketlerin doğada bıraktığı negatif etkileri minimum düzeye indirebilmeleri için yapılan çalışmalardır.

Şirketler, sürdürülebilirlik raporu ile ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik konularında yaptıkları iyileştirme ve çalışmalarını müşteri ve paydaşlarına gösterebilme şansına sahiptir. Raporlamalar sırasında uluslararası kabul görmüş GRI (Global Reporting Initiative – Küresel Raporlama Girişimi) standartları göz önüne alınır. Böylece raporlamalar için verilerin nasıl toplanacağı, hangi konulara değinileceği ve hangi metotların kullanılacağı bir standarda bindirilir.

Sürdürülebilirlik raporu neden önemli?

Sürdürülebilirlik raporlaması ile şirketin sorunları, riskleri, fırsatları, potansiyeli, güçlü ve zayıf yanları hakkında performansı açıklanır. Bu rapor aşağıdaki konular üzerinde şirketinizin düzeyini belirlemenizi ve bilgilenmenizi sağlar;
• Enerji, su ve atık yönetimi gibi çevresel etkiler,
• Adil rekabet, yolsuzlukla mücadele ve ekonomik performans gibi finansal etkiler,
• İstihdam, çalışan memnuniyeti, çalışan hakları, iş sağlığı ve güvenliği gibi sosyal etkiler.

Sürdürebilirlik raporunun sonuçları doğrultusunda yapılan iyileştirmeler sayesinde;
• Çevreci ve misyon-vizyon sahibi bir şirket olarak marka değerinde artış olur,
• Artan itibar ile rakiplere karşı avantaj sağlanır,
• Şirket içindeki organizasyonel yapının sürekliliği sağlanır,
• Tespit edilen sorunlu işlem adımlarında düzeltmeler yapılarak verimlilik arttırılır,
• Sürdürülebilirliğin getirdiği iyileşmelerle kar artışı ve başka ekonomik kazanımlar sağlanır,
• Dünyanın ve ekosistemin geleceğine katkı sağlanır.

Sürdürülebilirlik raporu amacı nedir?

Sürdürülebilirlik raporu ile şirketlerin çalışma koşulları ve yürütecekleri ya da yürütmekte oldukları faaliyetlerin insan sağlığı ve çevre ekosistemine zararları olup olmadığı incelenir. Çalışma sonucunda şirketin enerji kaynakları konusundaki hassasiyeti ve enerji kaynaklarını dengeli kullanıp kullanmadığını da içeren detaylı bir rapor hazırlanır. Sürdürülebilirlik raporlaması, sadece mevcut zararları değil ayrıca var olan risklerin belirlenip önlenmesinde de büyük bir fayda sağlar.


Sürdürülebilirlik raporu zorunlu mu?


Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Direktifi (CSRD)’ye göre tüm büyük şirketlerin 2024’ten itibaren raporlama dönemlerinde sürdürülebilirlik politikası ve performansı hakkında raporlama yapmaları gerekli hale gelmiştir. Nisan 2021’de Avrupa Komisyonu’nda alınan karar ile artık büyük şirketler çevre kirliliği, sosyal sorumluluk, insan hakları ve çeşitlilik gibi konuları nasıl ele aldıklarının raporlanmasını yapmak zorundadır. CSRD’ye göre sürdürülebilirlik raporu, şirketlerin hangi sürdürülebilirlik stratejisini benimsedikleri, bu stratejiyle hangi hedefleri ilişkilendirdikleri, bu hedeflere ulaşmak için hangi politikaları ve tedbirleri uyguladıkları, ilerlemenin takibinin ve raporlamasının nasıl yapılacağı konularını ayrıntılı bir şekilde içermelidir.


Sürdürülebilirlik raporu nasıl hazırlanır?


Genel kapsamı ile bir sürdürülebilirlik raporu aşağıdaki konu başlıklarını ele alır;
• Giriş ve Özet,
• Şirket Profili ve Sürdürülebilirlik Stratejisi,
• Performans Değerlendirmesi ve Hedefler,
• Çevresel, Sosyal ve Ekonomik Etkiler,
• İyi Uygulama Örnekleri ve Başarı Hikâyeleri,
• Riskler ve Fırsatlar,
• Paydaşlarla İlişkiler,
• Gelecek Hedefleri ve Taahhütler,
• Raporun Onayı ve Doğrulama.

Raporun hazırlanma sürecinde ilk adım raporun amacının belirlenmesidir. Raporu hazırlamanızdaki esas hedefi ortaya koyduktan sonra kurumsal olarak sürdürülebilirlik hedeflerinizi ve amaçlarınızı detaylı bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Raporlama da analiz sürecine geçmeden önce doğru ve alakalı verilerin doğru tekniklerle toplanması gerekmektedir. Kurumunuzun enerji tüketimi, atık yönetimi, su kullanımı, emisyonlar, tedarik zinciri etkileri, işçi sağlığı ve güvenliği gibi sosyal, çevresel ve ekonomik performansının ölçülebileceği veriler bu kapsamda çok önemlidir.

Verilerin analiz ve incelenme sürecinden sonra mevcut sürdürülebilirlik performansınızın hedeflerinize ne kadar hizmet ettiğini ölçmelisiniz. Hangi alanlarda istediğiniz düzeydesiniz? Hangi alanların iyileştirilmesi faydalı olacaktır? Sorularına yanıt verin. Mevcut performansınızı göz önüne alarak sürdürülebilirlik hedeflerinizi tekrar belirleyin. Son olarak ise planlama aşaması gelmektedir. Hedeflerinize ulaşmak için hangi stratejileri benimseyeceğinizi titiz bir şekilde planlayın.

Sürdürülebilirlik raporu onay süreci (GRI Onayı Alınması)
GRI (Global Reporting Initiative), kuruluşların sürdürülebilirlik performanslarını değerlendirmelerine ve raporlamalarına yardımcı olan uluslararası bir standarttır. Sürdürülebilirlik raporunuzun uluslararası geçerliliğinin sağlanması için raporunuzu oluştururken GRI standartlarına uymanız gerekmektedir. GRI Standartları, sürdürülebilirlik raporlarını hazırlarken izlenmesi gereken kılavuz ve prensipleri temsil eden standartlardır. Bu standartlar, enerji tüketimi, su kullanımı, karbon ayak izi, sera gazı emisyonu, çalışan hakları, biyolojik çeşitlilik gibi pek çok konuyu içerir. Kurum ve şirketler GRI standartlarına uygun olarak hazırlattıkları raporları GRI’ya göndererek sisteme kayıt edilmesini sağlamalıdır.

Sürdürülebilirlik raporu standartları nelerdir?
Sürdürülebilirlik raporunun geçerliğinin sağlanması için bazı ekonomik, çevresel ve sosyal standartların sağlanmış olması gerekmektedir;
1. Ekonomik Standartlar: Ekonomik Performans, Pazar Varlığı, Dolaylı Ekonomik Etkiler, Satın Alma Uygulamaları, Yolsuzlukla Mücadele, Rekabet Karşıtı Davranış
2. Çevresel Standartlar: Malzemeler, Enerji, Su ve Atıkları, Biyoçeşitlilik, Emisyonlar, Atıklar, Çevresel Uyum, Tedarikçi Çevresel Değerlendirme
3. Sosyal Standartlar: İstihdam, Çalışma / Yönetim İlişkileri, İş Sağlığı ve Güvenliği, Eğitim ve Öğretim, Çeşitlilik ve Eşit Fırsat, Ayrımcılık Yasağı, Örgütlenme Özgürlüğü ve Toplu Pazarlık, Çocuk Emeği, Zorunlu Çalışma, Güvenlik Uygulamaları, Yerli Halkların Hakları, İnsan Hakları Değerlendirmesi, Yerel Topluluklar, Tedarikçi Sosyal Değerlendirme, Kamu Politikası, Müşteri Sağlığı ve Güvenliği, Pazarlama ve Etiketleme, Müşteri Gizliliği, Sosyoekonomik Uyum.

Sürdürülebilirlik raporu danışmanlığı
BeSa Çevre Danışmanlık, kurumunuzun kısa ve uzun dönemlerde hedef ve vizyonunun tayininden raporlama ve strateji belirleme süreçlerine, ihtiyaç halinde belirlenen stratejilerin mevcut kurumsal stratejilere entegre edilmesine ve uygulanmasına kadar tüm adımlarda detaylı ve profesyonel bir hizmet sunar.

BeSa Çevre Danışmanlık firmalara aşağıdaki hizmetleri sunmaktadır:
• Çevre İzin ve Lisans Belgesi’nin Alınması
• Geçici Faaliyet Belgesi’nin Alınması
• Tehlikeli – Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Lisansları’nın Alınması
• Toplama Ayırma Tesisleri Lisansları’nın Alınması
• Hurda Metal İşleme Lisansları’nın Alınması
• Atık Ön İşlem Lisansları’nın Alınması
• ÇED Raporu Hazırlama
• Proje Tanıtım Dosyası Hazırlama
• MSDS Hazırlama Hizmeti
• Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı / Bertarafı İşlemleri
• Atıksu, Emisyon, Gürültü, Toz ve İSG Ölçümleri

BeSa Çevre Danışmanlık, sürdürülebilirlik raporları konusunda uzman bir ekip tarafından sunulan profesyonel danışmanlık faaliyetleri ile hizmetinizdedir. Sürdürülebilirlik konusunda, strateji belirlemeden iyileştirmeye kadar, konuyla ilgili bütün adımlarda yanınızdadır. Çevre danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak ve sürdürülebilirlik raporu almak isteyen kişilere alanında uzman ekibimizle yardımcı olmaktayız. Birçok farklı konuda sağladığımız profesyonel destekten faydalanmak ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemizde mevcut olan iletişim numaramızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzman ekibimizden merak ettiğiniz sorularınızın yanıtını alabilir ve randevu oluşturabilirsiniz. BeSa Çevre Danışmanlık, çevre mevzuatı ile ilgili tüm konularda yanınızda. Hemen bizimle iletişime geçin.