Atık Yönetim Planı Nedir?
Endüstriyel atık yönetim planı, tesis bünyesinde oluşan tüm atıkların çevreye ve canlıya zarar vermeden atıkların oluşumundan bertarafına kadar olan süreç yönetimini kapsayan üç yıllık plandır.
Endüstriyel faaliyet gösteren tesislerde yönetmeliklere uygun olarak atıkları ayrıştırması, lisanslı tesislere göndermesi ve bunu bir plan dahilinde yaparak onayını alması zorunludur.
Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri gösteren kurum, kuruluş ve işletmelerden kaynaklanan tehlikeli ve tehlikesiz atıkların üretildikleri yerlerde ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili esasları düzenleyen Atık Yönetimi Yönetmeliği uyarınca 3 yıllık Atık Yönetim Planı hazırlanır.
Atık Yönetim Planı Hazırlama Zorunluluğu
Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 9/c maddesi uyarınca, atık üreticileri ve atık sahipleri, atık üretiminin önlenmesi, azaltılması ve geri kazanılmasına yönelik olarak atık yönetim planını hazırlayarak onay almakla yükümlü tutulmuştur.
Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Yönetim Planı (EAYP) Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Tesis içerisinde gerek proses kaynaklı oluşan endüstriyel tehlikeli ve tehlikesiz atıkları gerekse de proses dışı ofis faaliyetleri sonucu oluşacak tehlikeli ve tehlikesiz atıkların sırasıyla belirlenmesi, mümkünse önlenmesi, mümkünse kaynağında azaltılması, kaynağında ayrıştırılması, geçici depolanması ve sonuç olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış atık taşıma araçlarıyla taşınarak geri dönüşüme veya bertafa verilmesi işlemlerinin bütününü yer aldığı plandır. Bahsi geçen planın (EAYP) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerince belirlenmiş bir formatı bulunmaktadır.
Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Yönetim Planı Başvurusu Nereye Yapılır ?
Tesisler tehlikeli ve tehlikesiz AYP için öncelikle yukarıda anlatılan sistemi kurmaları gerekmektedir. Sonrasında bir dilekçe ile bağlı bulundukları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne aşağıdaki evrakları ek kısmına koyarak başvuruda bulunmalıdırlar.
Atık Yönetimi Yönemeliği için:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150402-2.htm
Sıfır Atık Yönetim Planı
Sıfır atık yönetimi, doğal kaynakların korunması, ürünlerin yapısındaki toksisitenin önlenmesi, üründe kullanılan malzeme miktarının sistematik şekilde azaltımı ve atık bertarafının çevresel etkisini minimize edilmesini hedefler.
Sıfır Atık Yönetim Planlaması
Planlama yapmadan önce;
Atık verilerinin toplanması gerekli,
Atık azaltım seçenekleri belirlenmeli,
Atık ayrıştırma ve geri kazanım stratejileri belirlenmeli
Son olarak bu çalışmalar izlenmeli ve kontrol edilmelidir.
SIFIR ATIK YÖNETİMİ
Hangi Atıklar Nasıl Geri Kazanılır?
Organik Atıklar: Organik Atıkların geri kazanımı için kompostlaştırma işlemi yapılmaktadır.
* Organik atıkların diğer atıklarla karışmaması ve kaliteli kompost üretiminin sağlanabilmesi için ağırlıklı atık kaynağı olan mutfak ve yemekhanelere yeşil organik atık geri dönüşüm kutuları konulmalıdır.
* Elde edilen komposta ait C/N oranı, sıcaklık, nem, pH gibi parametreler yasal mevzuatta belirtilen standartlara uygun olmalıdır.
* Elde edilen kompost, gübre olarak kullanılabilmesi için yeterli fosfor (P) ve potasyum (K) oranına sahip olmalıdır.
* Elde edilen humusun toprak iyileştirici özelliğinin test edilmesi amacıyla büyütülen bitki deneylerine bağlı olarak kompost-gübre karışım oranı bitki gelişimi takip edilerek en verimli oran bulunur.