Alsancak/İZMİR 0 (232) 441 2708 info@besacevre.com

MSDS-Güvenlik Bilgi Formu-GBF Nedir?


Bir malzeme güvenlik bilgi formu (MSDS) ürün ile ilgili ayrıntılı ve detaylı bilgi sağlayan teknik bir belgedir. MSDS, bir madde veya karışım hakkında işyerindeki kimyasalları kontrol amaçlı düzenleyici çerçeve çalışmalarında kullanım için kapsamlı bilgi sağlayacaktır. İşverenler [ve işçiler] GBF-MSDS’i, çevresel zararlar dahil zararlar hakkında bilgi almak ve güvenlik önlemlerine dair tavsiye edinmek için kullanmaktadır.

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) ürünle ilgili olup, (ekli maruz kalma senaryo(ları) olmadığı durumlarda) ürünün nihai olarak kullanılacağı herhangi bir işyeri ile ilgili spesifik bilgileri genellikle içermez. Ancak ürünlerin özelleştirilmiş son kullanımlara sahip olduğu yerlerde, GBF-MSDS’teki bilgiler daha fazla işçi odaklı olabilmektedir. Bilgi, bu nedenle, işverenin tek bir işyerine özgü olan eğitim dahil işçi koruma önlemlerinin aktif bir programını geliştirmesine ve çevreyi korumak için gerekli olabilen herhangi bir önlemi değerlendirmesine olanak tanır.

Güvenlik Bilgi Formları (MSDS) tedarik zincirinde, zincirdeki bütün aktörlere madde ve karışımların kullanımından ortaya çıkan risklerin yönetimiyle ilgili sorumluluklarını karşılamada yardımcı olan önemli iletişim araçlarıdır.

İzmir MSDS Raporu Güvenlik Bilgi Formlarıyla ilgili düzenlemeler 13/12/2014 tarihli ve 29204 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik’de belirlenmiştir.

İzmir MSDS, Msds belgesi; msds hazırlama yönetmeliği gereğince on altı maddeden oluşur. Msds formu ve sds belgesi  Türkçe olarak hazırlanmalıdır. İthalat veya ihracat yapan kurumlar adına her dilde; başta, Türkçe msds; İngilizce msds olmak üzere her dilde msds formu ve sds  formu hazırlama hizmetimiz mevcuttur. Malzeme güvenlik bilgi formu;   msds   hazırlama  hizmeti  TSE yetkili uzmanlarımız  tarafından verilmektedir.

Güvenlik Bilgi Formu (SDS, eski adıyla MSDS), bir kimyasalın üreticisi veya ithalatçısı tarafından hazırlanan, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, fiziksel ve sağlık tehlikelerini, maruz kalma yollarını, güvenli kullanım için önlemleri açıklayan 16 bölümden oluşan ayrıntılı bir bilgi belgedir ve bir ürünün kullanımı, acil ve ilk yardım prosedürleri ve kontrol önlemlerini açıklar.

MSDS’ler Aşağıdakiler Hakkında Kapsamlı Bilgi Verir:


Ürüne maruz kalmanın sağlığa etkileri
Ürünün kullanımı, depolanması veya kullanılmasıyla ilgili tehlike değerlendirmesi
Çalışanları maruz kalma riskine karşı koruma tedbiri
Acil durum prosedürleri.

MSDS Neden Önemlidir:


Çoğu zaman, tehlikeli bir kargo gönderimi yapmak için bir nakliye hattına başvurduğunuzda, size soracakları (veya sormaları gereken) sorulardan biri, kargo için bir MSDS olup olmadığıdır. güvenlik bilgi formu hazırlama ve msds hazırlama olarak;
İzmir MSDS raporu şunlar hakkında bilgi içerir:

Gönderinin fiziksel ve kimyasal özellikleri, parlama, kaynama ve erime noktaları gibi üç temel verileri,
Toksisite bilgileri,
Sağlığa yönelik etkiler,
Olumsuz temas durumunda uygulanması gereken ilk yardım,
Muhtemel reaksiyonlar,
Depolama koşulları,
Bertaraf yöntemleri,
Malzeme ile temas eden kişiler tarafından kullanılacak koruyucu ekipman,
Yayılmaya karşı tedbirler,

İlgili gönderi ve söz konusu öğenin özellikleri ve bileşimi ile ilgili rehberlik sağlar..
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) Nereden Alınır?

Malzeme Güvenlik bilgi formları Yönetmelik gereğince TÜRKAK’tan akredite olmuş mevcut güvenlik bilgi formu hazırlayıcı belgelendirme kuruluşları tarafından hazırlanmalıdır. Güvenlik Bilgi Formu hazırlayıcı (MSDS) sertifikasını alabilmek için gerekli şartlar sağlanmalı ve yeterlilik sınavında başarılı olunduktan sonra yeterlilik belgelendirme kuruluşu tarafından yapılan sınav sonucunda 100 tam üzerinden 70 ve üzeri puan alınarak güvenlik bilgi formu (MSDS) hazırlama yeterlilik belgesi almaya hak kazanılır. Türkiye’de güvenlik bilgi formlarıyla (GBF/MSDS) ilgili düzenlemeler 13/12/2014 tarihli ve 29204 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik’de belirtilmiştir. İzmir’de yetkili olarak MSDS hazırlayan firmayız.

Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) Kimler Tarafından Hazırlanmalıdır?

Zararlı Maddelerin ve Karışımların Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik Madde 5(13) uyarınca“Güvenlik bilgi formları (MSDS), güvenlik bilgi formu hazırlayıcılarına ilişkin kişilerin belgelendirmesi konusunda yetkilendirilmiş kuruluş tarafından belgelendirilmiş personellerce hazırlanır.”31/12/2020 tarihinden sonra GBF (MSDS)’ler, KKDİK Yönetmeliğine göre belgelendirilmiş kimyasal değerlendirme uzmanları tarafından hazırlanacaktır.

Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) Nasıl Hazırlanır?


MSDS Raporu, mesleki sağlık ve güvenlik, taşıma güvenliği ve çevresel koruma gibi çok çeşitli hususlar hakkında bilgi sağlamaktadır. GBF (MSDS), genellikle tek kişi tarafından değil daha ziyade çeşitli çalışanlar tarafından hazırlandığından, istenmeyen boşluklar ve tekrarlar kaçınılmaz olabilir. Sonuç olarak, tamamlanmış Güvenlik Bilgi Formları (MSDS) ve (varsa) eklerinin, alıcılara sunulmasından önce bir tutarlılık ve mantık kontrolünden geçirilmesi yararlı olacaktır. Dokümanın bir bütün olarak gözden geçirilmesini sağlamak için ayrı ayrı bireyler yerine tek bir yetkin kişi tarafından nihai gözden geçirmesinin yapılması önerilir. MSDS uzmanlarımız tarafından İzmirde yeterlik sahibi firma olarak 12 yıllık tecrübeyle profesyonelce süreci yürütmekteyiz.

Bir MSDS raporunu aşağıdaki konularda bilgi sağlar:

Üretici veya ithal tedarikçisi
Ürün (örneğin adı, içerikleri ve özellikleri)
Ürünün insanların sağlığını nasıl etkileyebileceği
Güvenli bir şekilde kullanmak veya saklamak için önlemler

Bir MSDS’i Kim Hazırlar veya Sunar?

Tehlikeli madde ve tehlikeli madde üreticileri ve ithalatçıları,
Ürünlerinin her biri için bir MSDS hazırlar,
Her MSDS gerektiği kadar sık gözden geçirilir ve en azından her yıl revize edilir.

Temel MSDS Hazırlama İşlem Sırası Nedir?

  1. Tanımlama
  2. Bileşenlerin içeriği ve zarar sınıflarının belirlenmesi
  3.  Sınıflandırma dahil fiziksel ve kimyasal özellikler
  4.  Kararlılık ve reaktiflik
  5.  Sınıflandırma dahil toksikolojik bilgiler
  6.  Sınıflandırma dahil ekolojik bilgiler
  7.  Taşıma Hesapları
  8.  Mevzuat Bilgileri
  9.  Maruz Kalma kontrolleri
  10. Elleçleme ve depolama
  11. İlk Yardım
  12. Yangınla Mücadele
  13.  Kaza sonucu salınım
  14.  Bertaraf
  15.  Diğer Tanımlar
  16.  Zarar tanımlaması